Scrubber sistemleri, asit gazlarını atmosfere salınmadan önce havalandırma gazlarının kokudan arıtılmasında başlıca yollarından biridir. Havalandırma gazı temizlemenin iki ana yöntemi vardır: ıslak ve kuru.

Islak yıkayıcılar, su veya başka bir sıvı spreyi ile doğrudan temas ederek asılı parçacıkları yakalar. Gerçekte, bir yıkayıcı, partikülleri, çarpıştıkları ve spreydeki sayısız küçük damlacıklar tarafından sürüklendikleri sırada kirli hava akımından yıkar. Bu işlem havalandırma gazlarına çok fazla buhar eklediğinden, gaz deşarj edildiğinde genellikle dalgalanan beyaz duman gibi görünür. Püskürtülen sıvı alanın altında toplanır. Bu sıvı püskürtme odasından uzaklaştırılır ve bertaraf için toplanır.

Kuru temizleme sistemleri, havalandırma gazına bir dizi kuru reaktif püskürtür. Bu reaktifler, hedefledikleri malzemeye bağlı olarak bir dizi farklı etkiye sahip olabilir. Kuru temizleme sistemleri, asit gazlarını (SO2 ve HCl gibi) öncelikle yanma kaynaklarından uzaklaştırmak için kullanılır. Kuru temizleme sistemleri genellikle atıksu arıtma tesisi operasyonlarından kokulu ve aşındırıcı gazların uzaklaştırılması için kullanılır. Sistem, en azından bir ıslak yıkayıcı ile karşılaştırıldığında, çok az atık malzeme üretir. Sonuç olarak, kuru temizleme sistemi için toplama gereksinimleri ıslak olandan çok daha azdır.

Kuru tip scrubberlar çok daha yaygıdır, ancak ıslak scrubberlar hala kullanımlarına sahiptir. Baca gazlarından çıkan cıva gibi bazı kirleticiler son derece zararlıdır ve yalnızca ıslak bir bileşikle çıkarılabilir.